Teknik på turné riktar sig till skolor och elever från förskoleklass till årskurs nio i Skellefteå kommun och Norsjö kommun. Syftet är att väcka teknikintresset hos barn och ungdomar i tidig ålder. Teknik på turné erbjuder varje skola ett komplement till undervisning inom teknik, innovation och entreprenöriellt lärande och är kopplat till den svenska läroplanen Lgr 22.
I programmets upplägg finns möjligheten att företag besöker en skola och deltar i en projektvecka där olika uppgifter ska lösas. Sedan några år Komab ett av Exploratoriets samarbetsföretag.
Skapa en teknisk lösning för ett problem
En av Skellefteås skolor som använder sig av Teknik på turné är Floraskolan där Hjalmar och Menula går. De fick under en vecka besök av Komab och ingenjören Jonas Renström.
– Under projektveckan fick vi som uppgift att göra ett system för smarta styrningar som skulle förändra något genom en teknisk lösning. Vi började med att brainstorma fram vår idé, berättar Hjalmar och Menula som jobbade tillsammans.
Byggde ett bevattningssystem
Killarnas uppfinning bestod av ett automatiserat bevattningssystem för växthus. Lösningen baserades på en fuktsensor, kopplad mot en servo och en ventil som reglerade vattenflödet. När jorden var för torr öppnades ventilen och släppte igenom vattnet och när jorden var tillräckligt blöt stängdes den och stoppade flödet.
– Programmeringsdelen i Microbit klarade vi av ganska snabbt så vi fortsatte med att bygga bevattningssystemet med material som vi kunde hitta på skolan. Det var väldigt roligt och spännande att få det att fungera, berättar de.
Hjalmar och Menula börjar efter sommarlovet gymnasiet. De ser fram mot en framtid inom teknik. Menula är intresserad av programmering och Hjalmar siktar mer mot konstruktion. Teknik på turné och besöket av Komab stärkte deras intresse.
– Det var peppande att Jonas kom från ett företag i en bransch som vi är intresserade av.
Menula Nethsilu, Emil Hedlund och Hjalmar Åström vid Floraskolan.
Besök av näringslivet är givande
Floraskolan i Skellefteå arbetar framåtriktat och nyttjar gärna externa samarbeten. Ett exempel är Exploratoriet och Teknik på turné.
– För oss på Floraskolan har Teknik på turné blivit en prioriterad del av undervisningen. Det är ett av flera sätt för oss att nå utbildningsmålet och ett bra komplement till vårt digitala eller teoretiska material, säger Emil Hedlund, lärare inom NO och teknik.
Under 2024 har tre klasser i årskurs nio, närmare 90 elever på Floraskolan, tagit del av Teknik på turné. För årskurs 7-9 består kursupplägget av att bygga och programmera med Microbit och att man använder materialet under en längre period.
– Vi använder oss av samma upplägg för alla klasser i nian. Vi börjar i januari och avslutar med projektveckan i april där vi knyter ihop säcken. Den långa perioden ger viktig förkunskap och gynnar slutresultatet under veckan när företaget medverkar.
Eleverna växer med uppgiften
Betydelsen av projektveckan och att få besök av ett företag som Komab är stor.
– Det är jättespännande för eleverna och jag som lärare ser hur de växer under veckan. De utmanas i uppgifterna som de ska lösa och de känner att det här är på riktigt. Att få träffa en person som Jonas som har teknik som sitt yrke och att få redovisa resultaten för honom, gör det extra intressant, berättar Emil.
Får förståelse för teknik
Han ser även att veckan generellt sett sänker ribban för teknik och gör det mer lättillgängligt.
– De flesta yrken har någon form av teknik i sig, oavsett om du jobbar på Ica eller som ingenjör. Teknik på turné och möjligheten att få träffa ett företag bidrar till att man får ökad förståelse och att tröskeln sänks.
– Dessutom är det bra att göra det i nian. Då är man mer mogen och mottaglig, det kan till och med hjälpa hur man väljer i gymnasievalet. Jag tycker att skolan och näringslivet skulle kunna samarbeta ännu mer med olika typer av besök, menar han.
Permanent program
Teknik på turné började som ett tvåårigt projekt.
– Utfallet har blivit så lyckat att det nu har blivit en permanent del av Exploratoriets verksamhet för att lära barn och ungdomar mer om teknik och på sikt få fler att jobba inom teknikyrken, berättar Thomas Löfgren, pedagog vid Exploratoriet.
Thomas Löfgren, pedagog vid Exploratoriet.
Floraskolan är ett gott exempel på en skola som frekvent nyttjar programmet.
– Vi har etablerat ett långsiktigt arbete med varandra. De bokar i förtid och har lagt in Teknik på turné i sin ordinarie undervisning. De har sett att det gör skillnad vilket är mycket glädjande och precis det vi arbetar för, menar Thomas.
Idag samarbetar Exploratoriet med ett 40-tal företag varav Komab är ett av dessa.
– Samarbetet med Komab känns stabilt och stadigt. Man måste kunna fånga elevernas intresse och Jonas Renström är skicklig. Hans sätt att vara och berätta, sänker axlarna på eleverna och gör budskapet enkelt, lättfattligt samtidigt som det är lärande.
Vill gärna delta
För Komab har det varit naturligt att delta i Teknik på turné.
– Vi är ett teknikkonsultföretag på tillväxt och ser att det finns ett stort resursbehov både hos våra kunder och oss själva, men det är en utmaning att rekrytera på grund av den kompetensbrist i regionen som följer med den stora industriella utvecklingen. För att branschen i vår region ska lyckas långsiktigt måste vi bygga underifrån och hjälpas åt för att locka unga till tekniska utbildningar. Det är en vinst för alla, säger Pontus Granberg VD för Komab.
– Det här är ett sätt för oss att bidra både till en fungerande bransch och till ett framtida samhälle. För oss har det varit naturligt att delta ända sedan vi fick första möjligheten att vara med i Teknik på turné.
Pontus Granberg. VD för Komab.
Läs mer om Exploratoriet och Teknik på turné här:
https://exploratoriet.se/teknik-pa-turne